tisdag 3 maj 2011

Hur man skapar podcasts

För att skapa sina podcasts behöver man

-en dator

-en mikrofon/webbkamera eller videokamera

-ett program att arbeta i (exempelvis Audacity http://audacity.sourceforge.net/, gratis att ladda ner för både Mac och PC)

-en sida att ladda upp dina podcasts på (exempel på detta kan vara www.podomatic.com, där man både kan hitta och dela podcasts)


Till att börja med kan det vara bra att planera sina podcasts, vilket ämne de ska beröra, ladda ner eventuella ljudklipp man vill använda som effekter och att sedan gå igenom det hela under en testomgång. Givetvis kan man bara köra på utan planering men för nybörjaren kan det vara bra att ta det steg för steg (Geohegan Michael W, 2007).

Audacity används för audiopodcasts och är väldigt lätt att använda och påminner om många andra ljudredigeringsprogram, en fördel är också att det är gratis och finns både för Mac, PC och Linux (http://audacity.sourceforge.net/).


När du är redo att börja spela in, har öppnat Audacity och kopplat in micken kan det vara bra att köra några testomgångar för att prova micken samt vilket avstånd som låter bra.
För att spela in trycker man bara på REC-knappen och för att stoppa inspelning trycker man på STOP. Ett tips kan vara att dela upp det man vill säga i flera korta klipp, på så sätt blir det enklare att redigera och minskar risken för felsägning eller liknande och man måste börja om.
Vid varje avslutad inspelning kan det vara bra att spara ljudklippen och då döpa dem till passande namn så det blir lättöverskådligt vid redigeringsprocessen.
Genom att använda den lilla saxen till vänster i menyn kan man då lätt klippa bort delar som inte passar in, man kan även markera klippet och använda DELETE-knappen.

När du är nöjd med redigeringen måste man exportera klippet till ett användbart format, just nu är det ett Audacitys egna format .aup och funkar inte om man skulle publicera det. För att exportera ljudfilen går du på EGENSKAPER eller PREFERENCES, Audacity konverterar inte om ljudklipp själv utan man måste ladda ner en omvandlare som heter Lame-ENCODER, denna hittar du på http://lame.sourceforge.net/ och är också gratis.
När du klickat på EGENSKAPER väljer du FIL FORMAT, när du då klickar på OK säger den att den behöver hitta LAME-library (det kan vara bra att lägga LAME-biblioteket i samma mapp som Audacity, då blir det enklare att hitta). Genom att välja EXPORTERA TILL MP3 från menyn får du spara
ner din fil sedan är det klart (Mack Steve, Ratcliffe Mitch, 2007).
När filen är omvandlad kommer du tillbaka till Audacity och ombeds fylla i ID3-TAG, detta används på de flesta portabla mediespelare för att beskriva exempelvis artist, låtnamn osv, fyll i dessa och gå vidare.

Nu när filen är redigerad och omvandlad till .mp3-format kan det vara bra att testa att filen funkar och att det låter som det ska. Om man behöver är det bara att gå tillbaka och redigera om de eventuella klippen annars är det nästa steg - att publicera den på internet.
Det finns många olika sätt att publicera sina podcasts men ett enkelt och snabbt sätt, för nybörjaren, är att använda sig av ett Podcast hotell (Podcast hosting service). Exempel på dessa är Podbean och PodOmatic, på dessa sidor är allting klart det enda du behöver göra är att skapa ett konto och ladda upp dina klipp (Geohegan Michael W, 2007).

Lycka till i podcastingdjungeln!


Källor;
Geohegan Michael W. (2007), Podcast solutions
New York, Springer-Verlag

Mack Steve, Ratcliffe Mitch (2007), Podcasting Bible
Indianapolis, Wiley Publishing, Inc.

1 kommentar:

  1. Ser att du glömmer att sätta in referenserna i den löpande texten. Alltså vilken info som du publicerar som gäller vilken källa som du seda anger i din referenslista eller källförteckning i slutet.

    I den löpande texten, i anslutning till text där du hämtat info från en källa, skall det stå Efternamn och årtal som sedan gör att man kan hitta källan i din lista.

    SvaraRadera