tisdag 26 april 2011

Titta och lyssna på podcasts


För att lyssna på podcasts kan man använda sig av en webläsare men om man vill hålla sig uppdaterad med särskilda genrer kan det vara mer givande att prenumerera på materialet. Detta gör man genom en "RSS-kanal", materialet laddas då automatiskt ner till din dator eller enhet.

För att ta del av podcasts kan man antingen använda sig av podcast-websidor där man kan läsa om och lyssna/titta på enstaka avsnitt eller så kan man använda sig av sin podcatcher, podcastklient.
Exempel på podcastwebsidor är podcastpickle.com och exempel på en användbar podcatcher är Apples iTunes, där man enkelt kan hitta podcasts via iTunes Store.

Ett annat smidigt sätt att söka efter podcasts är att använda sig av andra podcasters, d v s podcast-användare.
Podcast-användare har ofta en egen websida med sitt material på och länkar ofta till varandras websidor via en "podroll"(en scroll-lista med länkar till podcast-sidor).
Detta sätt kan vara en stor fördel att använda om man är ute efter något att se/lyssna på men inte riktigt vet vad.

För att sedan kunna lyssna på materialet gör man det enkelt via en spelare som kan spela upp .mp3, man kan även tanka över materialet till en portabel enhet som exempelvis en iPod eller mp3-spelare, USB-minne eller bränna ner på CD.


Källor;
Geohegan Michael W. (2007), Podcast solutions
New York, Springer-Verlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar